Je kent dat gevoel vast wel. Je TODO lijst wordt alsmaar langer en langer.. en je ziet door de bomen het bos niet meer. Je hebt je taken van vorige week niet afgekregen en doorgeschoven naar deze week. Met onderstaande 3 tips om je TODO lijst op te schonen zorg jij voor rust en focus.

Tips

  1. Pak je lijst en markeer je meest belangrijke taak
    Door 1 taak uit te kiezen breng je focus aan. Start met deze taak en begin niet eerder met de volgende voordat je deze taak hebt afgerond.
  2. Maak vervolgens 3 categorieën: Meteen oppakken, plannen en deligeren
    We denken vaak dat iedere email of taak die je krijgt door ons zelf moet worden uitgevoerd. Je zult zien als je kritisch naar je lijst kijkt dit eigenlijk niet het geval is.
  3. Pak nu de resterende TODO lijst en verdeel alle taken over de 3 categorieën

Alles onder de categorie Meteen oppakken ga je direct 1 voor 1 oppakken. Begin bovenaan en werk zo naar beneden. Je kan hier eventueel nog prioriteit in aan brengen om de lijst te sorteren.

Alles onder de categorie Plannen ga je inplannen. Bepaal de prioriteit en plan ze in. Maak blokken in je agenda waarmee je tijd reserveert om daadwerkelijk aan die taak te werken. Plan niet teveel op 1 dag in. Het is belangrijk om genoeg rustpauze in te lassen.

Alles onder de categorie Deligeren geef je aan iemand anders om op te pakken. Bij het deligeren van de taken is het ook belangrijk om de verantwoordelijkheid bij de ander te leggen. Uiteraard kan het zijn dat je eindverantwoordelijk bent maar geef de ander je vertrouwen.

Ga voor resultaat met deze 3 tips voor jou TODO lijst

Deze 3 tips om je TODO lijst op te schonen zijn simpele maar zeer krachtige hulpmiddelen om orde te scheppen in de chaos. Je kan je tijd maar één keer besteden, dus doe dit vooral efficiënt en aan de juiste dingen die daadwerkelijk resultaat opleveren. Je wilt effectief zijn, dit kan alleen maar als je aan de juiste taken werkt. Dit geldt voor jou maar ook voor je teamleden. Het is niet erg om werk van een ander over te nemen zolang het maar niet ten koste gaat van het doel dat je hebt.