Het vragen van feedback wordt door veel mensen als lastig ervaren. Men is bijvoorbeeld bang voor de reactie van de ander. Ben ik wel goed genoeg? Krijg ik niet te veel negatief commentaar. Dit is helemaal niet nodig. Feedback durven vragen is juist heel krachtig. Het geeft aan dat je bereid bent om te leren en jezelf te verbeteren en naar een hoger niveau te brengen. Vraag je zelf nog niet om feedback maar wil je dit wel leren of vind je dit wellicht spannend, dan geef ik hieronder 4 tips voor het vragen van feedback.

Ga meteen aan de slag met onderstaande 4 tips!

Tip 1: Bepaal van tevoren aan wie je feedback wilt vragen
Begin met iemand die je vertrouwd. Dit verlaagt de drempel en zo kan je leren omgaan met de spanning die erbij komt kijken.

Tip 2: Ben duidelijk in je vraagstelling
Dit maakt het gemakkelijker voor degene aan wie je het vraagt om zinvolle antwoorden te geven waar je ook echt mee aan de slag kunt gaan.

Tip 3: Gebruik open vragen zodat de dialoog op gang komt
Als je alleen maar gesloten vragen stelt dan komt het gesprek niet op gang. Dit is voor de persoon die de feedback geeft niet fijn en voelt ongemakkelijk maar zeker voor jou werkt het niet. Het resultaat aan het eind van het gesprek is nul. Je hebt misschien wat opgestoken maar het levert op de lange termijn niets op. Dit komt omdat je niet doorvraagt naar bijvoorbeeld concrete voorbeelden of situaties. Hierdoor leer je er niet van waardoor je de volgende keer weer hetzelfde doet, hetzelfde gedrag vertoont of dezelfde fout maakt.

Tip 4: Kies een geschikt moment
Als degene die je wilt vragen druk is, dan is de kans groot dat je niet de aandacht krijgt die je verdient. Kies daarom een geschikt moment en informeer de persoon zodat deze zich ook kan voorbereiden. Hierdoor zal deze persoon zich niet voor het blok gezet voelen en kan deze ook goed voorbereid het gesprek met je aangaan. Plan een geschikt moment ruim van tevoren in de agenda’s.

Uiteindelijk is het een kwestie van gewoon doen. De confrontatie met jezelf aangaan.

FastProgress Consultancy geeft ook 1 op 1 advies. Klik hier voor meer informatie.