Feedback geven en krijgen is belangrijk om jezelf als persoon te kunnen ontwikkelen. Het proces rondom feedback geven kan nog wel eens uitdagend en spannend zijn. Hoe reageert de ander op mijn feedback? Voelt de ander zich niet aangevallen? In deze blog beschrijf ik 5 belangrijke punten die jou kunnen helpen bij het feedback proces.
Feedback geven
Laten we eerst focussen op feedback geven. Feedback is super belangrijk om jezelf als persoon te kunnen ontwikkelen. Doordat we allemaal druk zijn met van alles en nog wat gaan we allerlei zaken op de automatische piloot doen of leren we bepaalde gewoontes aan. Echter, is dit niet altijd positief en gebeurd dit vaak onbewust.
Om jezelf bewust te maken van je acties en reacties, is feedback krijgen enorm waardevol. Je bent immers nooit uitgeleerd en er is altijd ruimte voor verbetering. Niemand is perfect. Om ervoor te zorgen dat de persoon die feedback krijgt er ook daadwerkelijk iets van leert, is het belangrijk om op een correcte manier feedback te geven. Tijdens het feedback geven zijn een aantal punten belangrijk om in het achterhoofd te houden.
Opbouwend
Zorg ervoor dat de feedback altijd opbouwend is. Hierbij is er geen onderscheid tussen positieve of negatieve feedback zolang deze maar opbouwend is. Hiermee geef je aan dat er ruimte voor verbetering is maar zorg je er ook voor dat de ander zich niet aangevallen voelt en de feedback eerder op prijs stelt.
Geef feedback vanuit jezelf
Het is belangrijk om feedback altijd vanuit jezelf te geven en nooit vanuit een ander. Je wilt voorkomen dat het als klikken of roddelen ervaren wordt. Daarnaast is het minder krachtig en heeft het ook minder impact op de ander en dit is juist wat we niet willen bereiken. Het doel is om de ander te helpen om een nog betere versie van zichzelf te worden.
Situatie + gedrag
Feedback geven is niet eenvoudig. Niet iedereen is er even goed in maar je kunt het wel leren. Als je moeite hebt met het geven van feedback dan helpt het om te refereren aan een situatie en het gedrag van de persoon in kwestie. Wat was de situatie en welke gedrag vertoonde hij of zij? Door een specifieke situatie te bespreken maak je het concreet en kan de ander er zich aan relateren.
Maak het nooit persoonlijk
Het is super belangrijk om tijdens het feedback geven nooit persoonlijk te worden. Oordeel niet over het karakter van iemand maar geef aan wat het resultaat was. Zoals hierboven al beschreven, door te refereren naar een situatie + het gedrag maak je het niet persoonlijk.
Laat een ander reageren
Tot slot is het belangrijk om tijdens het geven van feedback ruimte aan de ander te geven om te kunnen reageren. Hierdoor ontstaat er een dialoog en bereik je de beste resultaten.
Feedback krijgen
Naast het geven van feedback is het ook belangrijk om feedback te krijgen. Sterker nog, ik raad je aan om feedback te vragen. Om te kunnen groeien als persoon is het super waardevol om te reflecteren op je eigen performance. Feedback aan een ander vragen is hier een onderdeel van. Je kunt hier zelfs een stap verder in gaan door een vaste sparringpartner of coach in de arm te nemen.
Wil je zelf sparren met iemand of heb je een coach nodig, klik dan hier. Ik bied 1 op 1 advies aan in de vorm van een eenmalig gesprek of een compleet traject.