In deze blog ga ik specifiek in op Agile werken. Agile werken gaat over flexibel zijn, is jouw organisatie wendbaar genoeg?

Om als organisatie te kunnen blijven groeien, relevant te blijven in de markt en snel te kunnen anticiperen op de vraag is het zaak om je organisatie meer wendbaar te maken.

Agility is razend populair en steeds meer organisaties willen de stap maken naar meer Agile werken.

Dit betekent dat je keuzes moet maken:

 • Waarde over output
 • Klantfocus over systeemfocus
 • Kwaliteit over snelle oplevering
 • Autonomie over hiërarchie
 • Empowerment leiderschap over commanderen en controle
 • Inspecteren en aanpassen over gecontroleerd leren

Laten we ze 1 voor 1 behandelen.

Waarde over output

De huidige werkcultuur is nog steeds te veel gericht op uren maken. Output is belangrijk. Hoe meer hoe beter. Maar is meer ook beter voor de klant? Zit in “meer” de waarde waar de klant naar opzoek is?

Als organisatie moet de switch gemaakt gaan worden naar waarde leveren. Dit kan ook door juist minder te doen maar de focus daar te leggen waar je de meeste impact maakt. Wat levert nu echt waarde op voor de klant? Waar is de klant mee geholpen?

Klantfocus over systeemfocus

Er wordt nog te veel gedacht in systemen, tools en processen. Ja, deze moeten er zijn maar ze moeten ondersteunend zijn, ze zijn de enablers, niet de focuspunten.

De focus moet liggen op de klant. Bij elke activiteit, beslissing of nieuw idee staat de vraag centraal: Wat levert dit de klant op? Wat gaat de klant hieraan hebben?

De systemen, tools en processen maken het werk efficiënter en gestructureerd. Let op, maak het niet te complex. Het moet effectief zijn.

Kwaliteit over snelle oplevering

In traditioneel projectmanagement staat de scope vast en zijn tijd en kosten variabel. De uitdaging die hier ontstaat is dat bij het vertragen de tijd en de kosten onder druk komen te staan. Wat vaak gebeurd is dat er dan snel gewerkt wordt om toch de afgesproken scope op te leveren met het risico dat de kwaliteit bij oplevering niet goed is.

In de Agile manier van werken staan de tijd en de kosten vast. De scope is in deze variabel. Daarnaast is er één gouden regel, er mag in geen enkel geval afbreuk worden gedaan aan de kwaliteit.

Autonomie over hiërarchie

Om het beste uit je organisatie en teams te halen is het belangrijk om autonomie te creëren in de teams. Eigenaarschap verleggen naar de teams. Maak de teams verantwoordelijk voor de oplevering. Geef ze vertrouwen, laat ze zelf de keuzes maken binnen de door jouw gestelde kaders. Jij blijft eindverantwoordelijk.

Empowerment leiderschap over commanderen en controle

Werknemers willen gehoord worden en het gevoel hebben dat het management vertrouwd op hun expertise in plaats van te vertellen wat men en erger nog hoe men iets moet doen. Ben de coach, supporteer in wat men nodig heeft en zorg dat de teams onverhinderd hun werk kunnen doen.

Inspecteren en aanpassen over gecontroleerd leren

De wereld veranderd steeds sneller en sneller. Er is geen tijd om gecontroleerd te leren. Wat ik hiermee bedoel is dat je als organisatie wendbaar en flexibel moet zijn. Dit betekent dat je snel in moet kunnen spelen op kansen en veranderingen die zich voor doen.

Heb je een idee?

 1. Maak een ontwerp
 2. Lanceer je product of dienst
 3. Inspecteer en leer van de feedback
 4. Pas aan wat niet werkt of beter kan en lanceer opnieuw
 5. Itereer en blijf dit herhalen

Is jouw organisatie wendbaar genoeg?

Agile werken betekent een verandering in de mindset van mensen. De structuur en inrichting van de organisatie om deze nieuwe manier van werken te kunnen implementeren is een hele transformatie. Het begint echter met een mindset verandering.

Klaar voor de volgende stap?

Met mijn 1:1 coaching help ik jou om te groeien in leiderschap, focus en resultaat. Plan direct hier een call in.