3 gouden basisregels om als leider beter te kunnen performen. Want leiderschap is goed voor jezelf zorgen. Het klinkt zo eenvoudig maar we doen het veel te weinig.

Een tijdje terug plaatste ik een poll op LinkedIn met de stelling: Je kunt alleen een team leiden als je jezelf kunt leiden.

De uitslag? 90% eens, 10% oneens.

Mijn reactie hierop: Leiderschap is jezelf (en anderen) kunnen aanpassen aan veranderende omstandigheden en datgene doen of organiseren dat nodig is om het gewenste resultaat te behalen. Leidinggeven aan een team en leidinggeven aan jezelf is in de basis hetzelfde en komt neer op een aantal basisprincipes.

Terug naar mijn stelling: leiderschap is goed voor jezelf zorgen.

Om jezelf en anderen te kunnen leiden (niet managen) moet je fit zijn, mentaal en lichamelijk.

Om echt impact te kunnen maken dien je scherp te zijn, snel te kunnen schakelen en moet je een hoog energielevel hebben. Dit bereik je door goed voor jezelf te zorgen.

Leiderschap is goed voor jezelf zorgen – 3 basis regels

In de basis komt dit neer op:

  1. Eet gezond
  2. Genoeg bewegen
  3. Goed slapen

Eet gezond

Veel fruit en groenten eten. Drink daarnaast voldoende water.

Genoeg bewegen

Zet die 10.000 stappen per dag. Pak de trap i.p.v. de lift.

Goed slapen

Vermijd of beperk het drinken van alcohol 3 uur voor je gaat slapen. Slaap daarnaast voldoende uren zodat je in je diepe en remslaap fase kunt komen. En een hele belangrijke: vermijd stress!!!

Deze 2 slaapfases zijn bepalend voor de kwaliteit van je nachtrust. De diepeslaap fase zorgt voor herstel en je krijgt weer nieuwe energie en laat dat nou net nodig zijn om als leider echt scherp te kunnen zijn. De remslaap is de fase die bepalend is voor geheugen en stemming.

Uiteraard zijn er veel meer dingen die je kunt doen om fit te blijven maar in de basis komt het hier wel op neer.

Ik daag je bij deze uit. Ga bovenstaande tips eens opnemen in je dagelijkse routines en merk wat voor verschil het maakt.

Succes!

Klaar voor de volgende stap?

Met mijn 1:1 coaching help ik jou om te groeien in leiderschap, focus en resultaat. Plan direct hier een call in.