In deze blog ga ik het met je hebben over de meest voorkomende oorzaken waardoor je als manager of leider het gevoel hebt dat je altijd nodig bent.

Toen ik net begon met leiding geven was dit als projectmanager. Als projectmanager geef je ook leiding aan een projectteam. Dit is niet anders dan als afdelingsmanager leidinggeven aan een afdeling.

Natuurlijk zijn er een aantal praktische zaken die je als afdelingsmanager wel doet t.o.z.v. een projectmanager, denk hierbij aan: sollicitatiegesprekken (al hoeft dit niet altijd zo te zijn), salaris onderhandelingen, promoties etc.

Maar in de basis, als het aan komt op leidinggeven zijn er veel raakvlakken. Toch bekruipt bij veel managers het gevoel dat het team niet zelfstandig kan opereren en hij of zij vaak nodig is.

Waar komt dit nu door?

Dit kan veel verschillende oorzaken hebben maar ik kom geregeld deze 4 tegen:

  1. Het team heeft geen weet van het hogere doel
  2. Het team weet niet wat er van hen wordt verwacht
  3. Controlegedrag van de manager
  4. Een giftige cultuur

Ik ga ze 1 voor 1 dieper behandelen en een aantal tips delen hoe dit aan te pakken.

1. Het team heeft geen weet van het hogere doel

Stel jezelf de volgende vraag. Is het voor mijn team duidelijk wat de visie en missie van het bedrijf of misschien zelfs de afdeling is? Wat hier aan ten grondslag ligt is COMMUNICATIE. Dit is lastig maar enorm belangrijk om medewerkers betrokken te houden. Communiceer regelmatig en overal wat de visie (het hogere doel) van de organisatie is. Wat wil de organisatie bereiken?

2. Het team weet niet wat er van hen wordt verwacht

Dit is een gevolg van punt 1. Als jouw team niet weet wat het hogere doel is dan kan je ook geen afgebakende kaders meegeven. Ieder team draagt bij aan het hogere doel. Communiceer dit hogere doel (punt 1) en geef aan hoe jouw team hieraan bijdraagt. Welke taken liggen er en hoe past dit binnen de uiteindelijke visie van het bedrijf.

3. Controlegedrag van de manager

Ben eens eerlijk tegen jezelf. Kijk je vaak over de schouder mee van het team? Wil je overal bij betrokken worden en akkoord op geven?

Een veelgemaakte fout is dat managers denken dat hun idee de juiste is. Men staat niet open voor andere invalshoeken of besluiten er uiteindelijk niet in mee te gaan.

De mensen in jouw team zijn de experts. Zij zijn degene die dag in dag uit de operationele zaken uitvoeren vanuit hun achtergrond. Hier zijn ze ook voor aangenomen.

Wat je hier wilt bereiken is dat je het eigenaarschap bij de mensen in het team legt. Men moet hieraan committeren. Jij faciliteert en supporteert daar waar nodig. Natuurlijk blijf je eindverantwoordelijk maar je hoeft niet bij iedere beslissing betrokken te zijn. Sterker nog, dit kost jouw onnodige energie die je veel beter kunt besteden aan je team beter, sterker en volwassener maken.

4. Een giftige cultuur

Dit is misschien wel het allerergste dat er kan gebeuren. Niet durven vertellen wat er speelt. Niet het hele verhaal vertellen, bang om hierop afgerekend te worden. Een team en individuele medewerkers benutten pas hun potentieel als men zich betrokken, veilig en vertrouwd voelt.

Een open, eerlijke en transparante cultuur is dat wat je wilt creëren. Geef ze het vertrouwen en laat weten dat je achter ze staat als het benauwd wordt. Het hele verhaal moet verteld kunnen worden. Dan pas kan je groeien omdat alles op tafel ligt en er de juiste acties genomen kunnen worden.

Klaar voor de volgende stap?

Met mijn 1:1 coaching help ik jou om te groeien in leiderschap, focus en resultaat. Plan direct hier een call in.

Schrijf je in voor mijn Freelance Kickstart cursus. In 5 modules maak jij een kickstart met je freelance carrière. Start nu hier!